Je kunt een verslaving zien als een chronische ziekte met biologische, persoonlijke en sociale oorzaken én gevolgen. 


Stoppen met roken, waarom zou je?
• Bijna 50 procent van actieve rokers die overlijdt doet dit als het gevolg van een aandoening die aan het roken gerelateerd is
• Als roker heb je een levensverwachting die in sommige gevallen een volle 10 jaar korter is dan die van een niet-roker
• Elk jaar worden vele honderden kinderen in het ziekenhuis opgenomen met aandoeningen die te herleiden zijn tot het rookgedrag van ouders of andere naasten.

De risico’s van roken
Roken doet de kans op talloze gezondheidsaandoeningen drastisch toenemen. Niet enkel voor jezelf, maar ook voor mensen in je directe omgeving. Hoe goed je ook tracht niet in de buurt van de kinderen te roken, de kans dat kinderen in een huishouden met een roker ernstig ziek worden is vele malen groter dan diezelfde kans voor een kind in een huis vol niet-rokers. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsklachten van rokers zijn:
• Onvruchtbaarheid
• Problemen met het tandvlees
• Hartklachten en -aandoeningen
• Long- en andere kankers, waaronder mondkanker, keelkanker en leukemie.

Het goede nieuws over stoppen met roken
Er is echter ook goed nieuws. Als je nú stopt met roken neemt de kans op deze aandoeningen en problemen al na een week af. Na twee maanden is de kans op gezondheidsproblemen nog een kwart van wat deze voorheen was en na een jaar ben je als voormalig roker bijna net zo gezond als de gemiddelde niet-roker. Het is dus nog niet te laat.
(meer info over stoppen met roken op wikipedia)

Wat zit er eigenlijk in die sigaret?
Sigaretten zijn meer dan tabak en papier. Tijdens het productieproces wordt een ware cocktail aan extra chemicaliën toegevoegd om te zorgen dat je behoefte om te roken behouden blijft of zelfs versterkt wordt. Elke trek aan een sigaret zorgt ervoor dat je, onder andere, de volgende stoffen binnenkrijgt:

• Nicotine is de stof in je sigaret die direct de hersenen beïnvloed en uiteindelijk grotendeels voor de lichamelijke verslaving verantwoordelijk is. Rook je al geruime tijd? Dan kan roken tot lichamelijke afkickverschijnselen leiden zoals vraatzucht, angst, irritatie en hoofdpijnen. Stoppen met roken met nicotinepleisters is dan ook simpelweg een wijziging in de manier waarop je de verslavende stof binnen krijgt. Je zal misschien van de sigaretten afblijven, maar blijft afhankelijk van de nicotine.
• Teer is de zwarte substantie die je weleens gebruikt ziet worden om gaten in asfalt wegen of daken te repareren. Het is echter ook de stof die achterblijft in je longen wanneer je de rook van een sigaret inademt. Vanuit de longen wordt teer in je bloedbaan opgenomen, waardoor het verschillende plaatsen in je lichaam weet te bereiken. Aangezien teer uit vele duizenden verschillende chemicaliën bestaat, waaronder talloze kanker-verwekkende en giftige stoffen, is het een van de grootste boosdoeners wanneer we over de gezondheidsgevolgen van roken spreken.
• Koolstof monoxide beïnvloed de hoeveelheid zuurstof die je bloed door het lichaam kan verspreiden. Aangezien je hersenen, spieren, hart en andere organen allemaal afhankelijk zijn van een sterke toevoer van zuurstof, kan koolstof monoxide een scala aan negatieve effecten op je lichamelijke conditie hebben. Je wordt kortademig, ervaart een gebrek aan energie en hebt moeite je te concentreren.